In het hart van de Stadscampus bevindt zich het prachtige, historische gebouw van het Hof van Liere op de Stadscampus.

Het Hof van Liere stelt 8 congreszalen en het restaurant de Universiteitsclub ter beschikking.

Locatie
Universiteit Antwerpen, Stadscampus
Hof van Liere 
Prinsstraat 13
2000 Antwerpen

Procedure en contact

  1. Een optie nemen
    Telefonisch of per mail kan een optie genomen worden. Stuur een mail naar congreszalen@uantwerpen.be of bel tel +32 3 265 56 55. Daarnaast kan ook meteen een offerte gemaakt worden voor de catering, decoratie of audiovisueel materiaal. Een optie blijft drie weken geldig.
     
  2. Definitieve reservatie 
    Bevestig je reservatie door middel van het doorgeven van de volgende informatie per mail:
    - Naam van de activiteit
    - Geschat aantal deelnemers
    - Start- en einduur
    - Facturatiegegevens

    Opmaak contract en technische fiche met daarop de zaalopstelling, decoratie, audiovisueel materiaal en een overzicht van de gewenste timing.
     
  3. Informatie doorgeven
    Terugsturen van het contract, technische fiche en keuze van de catering. Graag ten laatste twintig werkdagen voor het event. Je kan wijzigingen doorgeven tot één week voor de activiteit.
     
  4. Week voor het evenement of congres
    - Doorgeven van definitief aantal deelnemers één week voor de activiteit.
    - Kleine wijzigingen (maximum tien personen verschil) kunnen tot twee werkdagen op voorhand doorgegeven worden.
    - De zaalcoördinator overloopt het evenement en staat de dag zelf ter beschikkingvoor vragen en ondersteuning. 
     
  5. Na het evenement
    Na afloop worden twee facturen (één voor de catering en één voor de locatie) opgestuurd naar het facturatieadres op het contract.

Geschiedenis Hof van Liere

Het prachtige 16de eeuwse Hof van Liere en de aanpalende historische gebouwen die in de 17de eeuw door de jezuïeten werden opgetrokken, zijn een oase van rust in het rumoerige stadscentrum.

Het centrale Hof van Liere van de Universiteit Antwerpen op de Stadscampus maakt deel uit van het Antwerps cultuurhistorisch patrimonium. Deze vorstelijke woning werd in 1516 gebouwd in opdracht van de toenmalige Antwerpse burgemeester Aert van Liere. Antwerpen stond toen aan het begin van de gouden 16de eeuw, en dat is te merken aan dit prachtige gebouw in Brabants-Gotische stijl.

  • Het Prinsenhof wordt toegeschreven aan architect Dominicus de Waghemaeckere, maar kwam in feite in verschillende fases tot stand. De meest oorspronkelijke plaats is het westelijk gelegen binnenplein. Het heeft een gaanderij met vijf drielobbige bogen en slanke zuilen. Vroeger herkende men het hof aan zijn huistoren, die veel hoger was dan nu. In 1660 werd de toren afgebroken omdat hij te bouwvallig was. De waterput geeft waarschijnlijk aan waar zich vroeger de keuken bevond.
     
  • Na het overlijden van Aert van Liere en zijn echtgenote, kwam het Hof van Liere in handen van de stad. Die stelde het eerst ter beschikking aan een Milanese bankiersfamilie en later aan de Engelse Natie. Als de Engelse Natie, na de Spaanse furie, Antwerpen verlaat, begint voor ‘het Prinsenhof’ een nieuwe geschiedenis.
     
  • In 1575 hadden de jezuïten in Antwerpen een middelbare school opgericht. Al snel waren de gebouwen te klein en de toenmalige rector liet zijn oog vallen op het Hof van Liere als grotere uitvalsbasis. Het gebouwencomplex werd uitgebreid en ingericht als kostschool. Aan deze nieuwe periode komt bruusk een eind als de toenmalige paus de jezuïtenorde opheft. Het Prinsenhof wordt een militaire academie en doet later zelfs dienst als militair hospitaal.
     
  • In 1929 herhaalt de geschiedenis zich. De jezuïeten van de Sint-Ignatius-handelshogeschool zochten een nieuw onderkomen en vonden dat in het Hof van Liere. Zij restaureerden het zwaar gehavende gebouw en pasten het aan de moderne onderwijs- en onderzoekseisen aan. Het resultaat doet denken aan de befaamde colleges van Oxford en Cambridge.
     
  • In 1988 kochten de Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius (UFSIA) het Prinsenhof van de jezuïeten. De vleugels rond het binnenplein werden opnieuw gerestaureerd en gerenoveerd.
     
  • In 2003 fuseerden de drie grote universiteiten van Antwerpen tot één instantie: de Universiteit Antwerpen.
     
  • In 2007 opende de dienst Catering en Congreszalen van de UAntwerpen, het exclusief bedieningsrestaurant de 'Universiteitsclub' in het Hof van Liere. 
     
  • Sinds 2009 biedt de dienst Catering en Congreszalen van de UAntwerpen tien verschillende congreszalen aan met bijhorende catering. Het uniek kader van de locatie biedt een meerwaarde voor nationale en internationale congressen.